Podczas ćwiczeń uszkadzamy włókna mięśniowe – dochodzi do ich pękania, a w ich miejsce wyrastają nowe. Jeśli chcemy budować masę mięśniową, musimy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka oraz składników odżywczych – ważne jest, aby magazynować nowe białka szybciej niż spala się stare.
Co powinniśmy jeść aby dostarczyć organizmowi odpowiednie składniki odżywcze?
Jajka – poza proteinami, jajka zawierają także witaminę B12, która jest potrzebna w procesie spalania tłuszczu.
Wołowina – zawiera żelazo oraz cynk, a także sporą ilość kreatyny.
Łosoś – źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, które pomagają zmniejszyć uszkodzenia mikrowłókien.
Serek wiejski – zawiera aminokwas, który podnosi wytrzymałość mięśni, czyli leucynę.
Ricotta – jest źródłem serwatki, czyli płynu uzyskanego po odciśnięciu twarogu z zsiadłego mleka, który zawiera białka, wapń oraz witaminy z grupy B.
Migdały – zawierają witaminę E, która jest silnym antyoksydantem.
Warto pamiętać także o wodzie. Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – w tym także mięsni. Według norm z 2012 roku Instytutu Żywności i Żywienia, ilość wody, którą przeciętnie powinien spożyć człowiek, wynosi około 2000 ml dziennie dla kobiet i około 2500 ml dla mężczyzn. Nie zapominajmy więc o uzupełnianiu płynów.
źródło: Instytutu Żywności i Żywienia, fot. pixabay.com