Pytanie brzmi, czy spożywanie produktów bezglutenowych faktycznie daje jakieś pozytywne efekty osobom bez tego schorzenia?
Prawdopodobnie nie. Dr Jason Wu z The George Institute for Global Health, w Australii, który prowadził badania nad produktami posiadającymi gluten oraz ich bezglutenowymi odpowiednikami, podał rezultaty swoich obserwacji. Po przebadaniu ponad 3200 produktów naukowcy, prowadzeni przez dr Jasona Wu, doszli do wniosku, że istnieje niewielka różnica w wartościach odżywczych pomiędzy produktami z glutenem a bez niego.
Według dr Jasona Wu w produktach bezglutenowych faktycznie występowało mniej szkodliwego białka, jednak ilość takich składników jak cukier czy sód była porównywalna. Badania wykazały także, że niektóre z bezglutenowych produktów mogą być bardziej szkodliwe dla naszego zdrowia. Producenci, aby wzmocnić smak oraz poprawić konsystencję, dodają więcej cukru oraz tłuszczu. Ponadto bardzo często takie produkty zawierają mniej witamin i minerałów, potrzebnych naszemu organizmowi.
Dlaczego więc ludzie tak chętnie przechodzą na bezglutenową dietę?
Niestety żyjemy w czasach autodiagnozy. Objawy, które bardzo często są podawane jako objawy nietolerancji glutenu, takie jak zmęczenie, wzdęcia, bóle głowy, nie są jednoznaczne i mogą także wynikać ze stylu życia. Również wiele znanych, naśladowanych osób jest przekonanych o korzyściach płynących z bezglutenowego stylu życia. Innym, często pomijanym czynnikiem sprawiającym, że ludzie przechodzą na dietę bezglutenową, są reklamy. Niejednokrotnie zdarza się, że producenci umieszczają na produktach, które tradycyjnie nie zawierają glutenu etykiety o jego braku. Często także spotykamy się z błędnym przekonaniem, że tzw. śmieciowe jedzenie, które nie zawiera glutenu, jest zdrowe dla naszego organizmu. Niestety śmieciowe jedzenie pozostaje śmieciowym jedzeniem, nawet jeśli nie zawiera glutenu.
Czy dieta bezglutenowa jest dobra dla naszego organizmu?
