Nie masz czasu na spędzanie długich godzin w kuchni, ugotowanie klasycznego rosołu czy pomidorowej wydaje się być czarną magią, a jednak chętnie zjadłbyś na obiad ciepłą zupę? Ugotuj zupę krem! Jej przygotowaniu sprosta nawet najmniej uzdolniony kucharz.
Zupa krem jest nie tylko prosta, ale i szybka w przygotowaniu. Co więcej, koszt składników potrzebnych do jej przyrządzenia nie przekroczy 20 zł. Jeśli więc posiadasz blender, chwilę wolnego czasu i ogromną ochotę zajadania się sycącym posiłkiem, zapoznaj się z trzema podstawowymi przepisami na pyszne kremy.
Zupa krem z pomidorów
Małą cebulę, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki i białą pietruszkę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek smaż w garnku na oliwie z oliwek przez 5 minut, po czym dodaj marchewkę i pietruszkę. Wszystko smaż kolejne 5 minut. Dolej 0,5 litra przegotowanej wody i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem. Po 20 minutach dodaj 2 puszki krojonych pomidorów i gotuj przez kolejne 20 minut. Całość dopraw bazylią, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Po ostygnięciu, dokładnie zmiksuj zupę blenderem. Podawaj z ciemnym pieczywem i jogurtem naturalnym.
Zupa krem z brokułów
2 marchewki, białą pietruszkę i połowę selera obierz i pokrój w drobną kosteczkę, następnie gotuj składniki przez 15 minut w 0,5 litra przegotowanej, osolonej wody. Brokuł podziel na różyczki, a łodygę pokrój w plasterki i dodaj je do zupy. Całość gotuj przez 20 minut. Zblenduj zupę i podawaj ją razem z prażonymi migdałami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zupa krem z buraków
1 cebulę i 2 ząbki czosnku obierz, pokrój na małe kawałki i smaż przez 5 minut na oliwie z oliwek, po czym dodaj do nich 4 średnie, pokrojone w talarki buraki. Dolej 0,7 litra wody i ewentualnie wrzuć kostkę rosołową. Całość gotuj przez 35 minut. Na 15 minut przed końcem gotowania dodaj 3 pokrojone w kostkę ziemniaki. Miękkie warzywa zmiksuj blenderem i dopraw solą oraz pieprzem.
Zupa krem – idealny pomysł na szybki posiłek
