Awokado z pewnością nie należy do najczęściej jedzonych owoców w naszym kraju. Wynika to z braku wiedzy na temat jego właściwości, które potrafią mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Jeśli jeszcze nie umieściłeś tego składnika w swojej diecie, z pewnością zrobisz to natychmiast po zapoznaniu się jego zaletami.
Zapobiega prostacie
Ekstrakty zawarte w awokado stanowią doskonałą broń w walce z rakiem, który zagraża wielu mężczyznom.
Pomaga przyswajać składniki odżywcze
Jedzenie awokado powoduje, że składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez nasz organizm. Badania udowodniły, że niektóre produkty, w połączeniu z awokado, dostarczają nam więcej wartości, niż zrobiłyby to w pojedynkę.
Wspomaga zdrowie oczu
Awokado jest źródłem luteiny, która skutecznie chroni wzrok przed jego osłabnięciem, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej.
Spowalnia proces starzenia się
A wszystko przez bardzo wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w szczególności glutationu, który neutralizuje wolne rodniki i zmniejsza uszkodzenia komórek.
Pomaga przytyć
Awokado może okazać się składnikiem zbawczym dla tych, którzy bezskutecznie próbują przybrać na wadze.
Ma właściwości przeciwzapalne
Dzięki polifenolom i flawonoidom, awokado skutecznie pozwala uniknąć stanów zapalnych.
Wspiera pracę serca
Zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy pomagają regulować poziom homocysteiny.
Obniża ciśnienie krwi
Potas, które stanowi dużą część wartości odżywczych awokado, pomaga w obniżaniu zbyt wysokiego ciśnienia krwi.
Zmniejsza ryzyko udaru mózgu
Spora zawartość kwasu foliowego znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu, szczególnie u mężczyzn.
Dba o skórę
Olej z awokado rozświetla i odżywia skórę, pomaga również w walce z łuszczycą.